Friday, May 13, 2011

Svekrvata koja krade ajvar

Seloto na svekrvata
Devojkata za koja vi kazuvam e nevidena ubavica i kreativana kralica. Dodeka pijam viski so koka kola, gi slusam nezinite sekojdnevni problemi i zakljucoci, vo odnos na svekrvata. Ne i e lesno da zivee zaedno so svekrva koja ima jak no suptilen profil veke 80 godini. Se se odviva vo edno malo selce na Mediteranot a istata svekrva, site sobi gi pretvorila vo skladista i supi. Devojkata se prasuva: Zar e utopija da se ima ubav odnos so svekrva? Nakratko se raboti za lisuvanje od sloboda, gledanje, pratenje, duskanje, ispituvanje, krckanje ripce na samo, isklucivanje bojler, isprasuvanje, gledanje pod krevet, kradenje ajvar, krienje leb za sinot, i tivko i nezno nje,nje,nje,nje,nje.  Devojkata e mnogu svesna i se pazi da ne se simne na isto nivo kako svekrvata. No priznava deka cesto paga vo iskusenie da i vrati na eden potpolno ist nacin. Zborejki taka, naednas se zaprasa sama sebe od kogo vsusnost ocekuva da i go resi problemot. Ako imas zelba da se baftas so vakvi raboti imas garancija deka ke imaz zanimacija dolg, dolg period. A zamisli ako so tekot na vremeto razvies i ognena zelba da se otarasis od svekrvata? Dali e toa efektivno koristenje na energija? Sto e tajnata na fenomenot snaja kontra svekrva?

5 comments:

  1. E, svekrva...Iskreno, zbogum na slobodata i mislenjeto...Plus ako mazot e mamino galenice, svekrva=pekol...Sekoja zena koja ima problem so svekrvata, a ima sinovi i ednas ke stane i samata svekrva, treba dobro da se seti da ne go pravi ona sto nejze i go pravele(a i bilo loso i traumaticno iskustvo)...Naprotiv treba da bide otvorena i iskrena so snaata...E toa bi bil uspeh...

    ReplyDelete
  2. Toa e uspeh, ubavo e nekoj da ja prekine taa negativnata spirala. Za zal sto ovoj fenomen seuste e del od necie sekojdnevie. Lavirint od koj tesko se izlaga.

    ReplyDelete
  3. Svekrva e svetinja - tesko onoj sto ja ima :)))

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Drago mi e deka toj ja ima iseceno pupcanata vrvka od majkasi. Zenski spontano se fokusiraat na zborovi i dejstvija koj se povrzani so svekrvata. Poveke bi postignale koga bi ja koristele energijata za istrazuvanje na osekaite koj se pojavuvaat vo dadenata situacija. Polesno kazano, otkolku napraveno.

    ReplyDelete